Tuesday, December 9, 2008

28 November 2008 (Hari ke-13)

Alhamdulillah, kami telah melalui hari yang ke-13 misi. Pagi ini, tiada apa-apa program di jadualkan untuk kami. Jadi, untuk menghabiskan masa, kami menyelesaikan tugas-tugas peribadi seperti membasuh baju dan mengemas barang. Lagipun tinggal sehari sahaja lagi kami di sini.
Hari ini kami di jemput untuk makan tengahari di rumah seorang ahli YWMA (Youth Women Muslim Association). Walaupun di janjikan kenderaan akan tiba awal, namun jam 12 tengahari baru kami bertolak dari Kent Road. Lihatlah, betapa sedapnya pencuci mulut yang di hidangkan..=D.


Namun, sedikit perselisihan faham telah berlaku antara kami dan tuan rumah. Sebelum ke sana, kami semua telah menunaikan solat jamak Zuhur & Asar. Tetapi, apabila tiba di rumah tersebut, tuan rumah mengajak Syah dan Fahmi untuk solat Jumaat di masjid bedekatan. Nak di jadikan cerita, puas kami menerangkan bahawa kami sudah solat jamak di Rumah Makcik Machiya, Namun jawapan itu tidak di terima oleh Pak Cik tersebut. Maka, terpaksalah mereka berdua ikut Pak Cik tersebut ke Masjid untuk solat Jumaat... (Awe sedikit terganggu dengan insiden tersebut...huhu)
Pengajarannya? Hormati tuan rumah... Dan, fahami situasi semasa...
Selepas makan tengahari, kami di bawa ke Zahira Collage bagi sambutan Islamic Day 2008. Kami ni boleh la di katakan sebagai 'VIP'. Mendapat jemputan khas dari Tn. T.K. Azoor sendiri (Pengetua Zahira Collage). Sudahlah terlewat, jadi perhatian pula bila masuk ke dewan dengan Baju Kurung dan Baju Melayu. Memang sengaja kami kenakan pakaian kebangsaan untuk hari istimewa ini.


Seusai majlis, kami bergegas di bawa ke Padang Complex untuk pertemuan bersama Sri Lankan Malay Association (SLAMAC). Perjumpaan yang sedikit terlewat dari yang di janjikan (kami sentiasa terlewat hari ini kerana menunggu orang...hehe). Alhamdulillah, perjumpaan di jalankan dengan lancar. Tercapai satu lagi objektif kami untuk membina jaringan dengan orang-orang Melayu Sri Lanka.


Selepas perjumpaan tersebut, kami terus di bawa pulang ke Kent Road. InsyaAllah, esok kami akan menghabiskan masa bersama belia-belia YMMA (Youth Men Muslim Association). Kami pun tak pasti kemana kami akan di bawa, namun harapnya akan memberi kesan yang baik untuk misi ini. Insyaallah...


Iklan....
Sedikit kisah...Macam ini lah caranya kami nak kurangkan stress & rindu pada Malaysia.. Bergambar posing ala-ala kumpulan nasyid...(n_n)
Gambar ini diambil di Dondra Light House beberapa hari yang lepas...

Wallahu'alam....No comments: